Kirándulás Pafosz környékén

Aki Pafoszra utazik, az biztosan nem fog unatkozni, hiszen Ciprus nyugati része igazán bővelkedik a látnivalókban. Ha autót bérelünk, akkor nagyon könnyen bejárhatjuk a következő nevezetességeket, hiszen Cipruson nincsenek óriási távolságok.

Aphrodité sziklája:


Petra Tou Romiou, azaz Aphrodité sziklája a Páfosz környéki látnivalók közé tartozik. Rengetegen felkeresik ezt a nevezetes helyet, főleg a nyári időszakban. A mítosz szerint az istennő itt lépett partra, azaz a habokból kagylóhéjon kelt ki, akinek szépsége még Olümposzt is elvakította. Maga az istennő neve is születésére utal, hiszen az „aphrosz” szó habot jelent.

A környék legromantikusabb látnivalói közé tartozik. Sok szerelmes keresi fel és a szikla melletti strandon kövekből kirakják egymás nevének kezdőbetűit. Ha a tenger nem nagyon hullámzik, akkor érdemes megmártózni a habokban, de csak óvatosan, mert a sziklák miatt érdemes vigyázni a hullámverésre. Aphrodité sziklájára nem szabad felmászni, de a partról nagyon szép képeket lehet készíteni.

Az itt található strand kavicsos és elég zsúfolt a nyári időszakban. Magához a sziklához egy kis alagúton lehet átjutni, az út másik oldalán (az alagút bejáratánál) van egy kis szuvenírbolt is, ahol frissítőket is lehet vásárolni.

Aphrodité fürdője és a közelében található túraútvonal:

Ciprust nemcsak a szép strandjai miatt érdemes felkeresni, hanem túraútvonalai miatt is. Túrázni természetesen nem nyáron érdemes Cipruson, hanem tavasszal – elsősorban március végétől május végéig, utána élvezhetetlenné válik a hőség miatt.

A túra az Aphrodité fürdője (Aphrodite Baths) mellől indul az Akamas félszigeten. Nekünk az Aphrodité fürdője kicsit kiábrándító volt, hiszen egy apró és egyáltalán nem látványos vízesésről beszélünk, viszont a 7 km-es túraútvonal annál több szépséget rejt. A „walking trail” táblát kell keresni és ha azt megtaláltuk, akkor csak gyalogolni kell a szépséges útszakaszon. A túra kb. 3-5 órát vesz igénybe, természetesen ez a saját tempónktól is függ. Mi lassan haladtunk, mert mindenütt megálltunk fényképezni.

A túra felét egy hatalmas fa jelzi, itt egy kicsit meg is lehet pihenni, mert van egy pad is. A kilátás festői az egész túra során. Mindenképpen kényelmes cipőben induljunk útnak, mert a talaj helyenként nagyon göröngyös, a tavaszi hatalmas esők sok helyen kimosták az utat.

Agios Neofytos kolostor:

Az Agios Neofítos kolostor Pafosztól csak 10 km-re fekszik és nagyon könnyen megközelíthető. Közel van a városhoz, viszont olyan érzése támad az embernek, mintha egy egészen más világba kerülne. A város nyüzsgése után a béke és a nyugalom szigete.

A kolostort egy Neofytos nevű ciprusi remete és író alapította a festői völgyben. Nagyon szép bizánci freskókat nézhetünk meg az ún. kiegészítő épületben, az „Egkleistra-ban”, amelyet a remete saját kézzel vájt ki a hegy oldalából a 12. században.  A későbbi kolostortemplomban több 16. századi poszt-bizánci ikont is megcsodálhatunk és ugyanitt egy érdekes egyházi múzeum is található. A belépő csak 1 euró/fő és a kolostor egész évben látogatható.

A kolostor udvara nekünk különösen tetszett, szép kertjében, az árnyas fák alatt kicsit bepillantást nyerhetünk az életébe, hiszen a szerzetesek itt élnek és dolgoznak. A kolostor melletti parkolóban természetesen különböző ajándéktárgyakat is lehet vásárolni.

Kourion:

Kourion Szalamisz után a második legnagyobb régészeti terület Cipruson. Pafosztól kicsit távolabb fekszik, közelebb Limassolhoz (19 km), de a távolság ne jelentsen akadályt, mert a kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik Cipruson.

Az ásatások hatalmas területen húzódnak, emiatt fel kell készülni a sok gyaloglásra (jó tanács: kényelmes cipőt viseljünk).

Gyönyörű mozaikokat láthatunk itt is, elsősorban az Achilles és a Gladiátorok házában. Egy óriási keresztény bazilika maradványai is előkerültek Kourionban. A kedvencünk a görög-római színház volt, ami 3500 néző befogadására volt alkalmas. A színháztól nem messze található Eusztoliusz háza, ahol szintén különleges mozaikokat csodálhatunk meg.

A hely érdekessége, hogy a régészeti leletek egy részét az egykori amerikai konzul Luigi Palma di Cesnola elszállíttatta az Amerikai Egyesült Államokba és a mai napig meg lehet őket nézni a Metropolitan múzeumban.

A kilátás lélegzetelállítóan szép, különösen a tengerparti sziklák ejtik ámulatba az embert. A belépő csak 1.70EUR/fő. A főszezonban csak a bátrak vágjanak neki, mert a hőség miatt elviselhetetlen a „túra”, inkább a tavaszi időszakban érdemes felkeresni.

Kathikas:

Pafosz környékének egyik leghíresebb bortermelő vidéke Kathikas. A település 600m magasan fekszik és egy kicsit mindig hűvösebb van itt, mint a tengerparton. A monda szerint Pafosz egykori királyának volt a pihenő- és üdülőhelye.

Maga a település neve is azt jelenti, hogy „ülni”, ami teljesen igaz erre az apró falura, mert itt aztán lehet ücsörögni. A falu hűs tavernája erre kiváló hely és itt még egy kis ízelítőt is kapunk az eredeti ciprusi falusi hangulatból is.

Kathikas központjában áll a 150 éves Miasszonyunk temploma, amit sajnos minden alkalommal zárva találtunk. Ünnepek alkalmával – karácsonykor és húsvétkor – érdemes ide ellátogatni, mert akkor a falu apraja-nagyja összegyűlik itt és együtt ünnepel.

A falvat szőlődombok veszik körül és két híres borászattal is büszkélkedhet, ahol még borkóstolásra is van lehetőség.

Steni Museum of Village Life:


Steni elsősorban piacáról híres, amit vasárnap reggelenként tartanak. A piac után érdemes betérnünk a Steni Falumúzeumba is, ami a település mukhtarja hozott létre (képviselő, akit  a falu választ meg, pontos magyar megfelelője nincs). A kis múzeumban bepillantást nyerhetünk a falu életébe. Az elmúlt 100 évben tehetünk egy kis időutazást. Mindent nagyon alaposan feliratoztak angolul, így még a kevésbé ismert használati tárgyakról is szerzünk pontosabb információt. Ingyenesen látogatható.

Agios Georgios Régészeti Park 

A post shared by Flavia Marano (@flaviamarano) on


Az Agios Georgios Museum tulajdonképpen egy régészeti park, nem messze Agios Georgios kis kikötőjétől. Különleges szerepet töltött be Pafosz környéke az ókori történelemben, hiszen Alexandria és Rodosz között fontos “megállóhely” volt a Földközi- tengeren. Ennek is köszönhető ez a rengeteg történelmi emlék.
Az Agios Georgios Régészeti Park területén három, 6. századból származó keresztény bazilika romjait fedezhetjük fel. Csodálatos mozaikok láthatóak, már ezekért is megéri befizetni a €2.50 belépődíjat. Szintén felfedezhetjük egy római fürdő maradványait is. A park mellett egy 12-13. századból származó Agios Georgios emlékére emelt kápolna található, míg az út túloldalán egy kora 20. századi nagyobb templom látható.
Ha körbejártuk a parkot, akkor érdemes lesétálni a kikötőbe is, ahol van egy köves strand és egy kávézó is, ahol megmártózhatunk a tengerben. Ezenkívül szemügyre vehetjük a parttól nem messze fekvő Yeronisos szigetet is, ahol a neolit és a római korból származó emlékeket tárnak fel a régészek a mai napig. A kikötő feletti sziklafalakon pedig kőbe vájt sírok láthatóak.

Geroskipou Folk Art Museum:


Az egykori brit alkonzul – Hadji Smith – otthonában rendezték be ezt a helyes kis múzeumot, ahol megismerhetjük, hogy hogyan is éltek a helyiek az elmúlt évszázadokban. Bepillantást nyerhetünk például az olivagyártás rejtelmeibe. Sok cserépedény is látható a kis múzeumban. Mindenképpen érdemes ide is ellátogatnunk, ha Pafoszon járunk.

Byzantine Museum:
A korábban Pafosz óvárosban található bizánci múzeum Geroskipouba költözött át. Ha érdekelnek bennünket az ikonok, akkor térjünk be ide. Ciprus egyik legrégebbi ikonja is itt kapott helyet. A belépő 2 euró. Hétfőtől péntekig reggel 9 és délután 3-ig tart nyitva, míg szombaton csak 1-ig.

Agia Paraskevi

A post shared by About Cyprus ?? (@about.cyprus) on


Még maradjunk egy kicsit Geroskipouban, hiszen itt látható a környék egyik legérdekesebb  és legrégebbi – 9. század – temploma, az Agia Paraskevi Church. A templom 5 kupolája kereszt alakban épült. ) 9. századból származó freskói szintén egyedülállóak egész Cipruson. A 15-16. századi freskóit szintén nagyon jó állapotban megőrizték.

 A templomban szintén látható egy kétoldalú bizánci ikon, amelynek egyik oldalán a Szűz Mária – Gerokipiotissa –  látható, a másik oldal pedig a keresztrefeszítést ábrázolja. Számos külföldi kiállításon szerepelt már ez a híres bizánci ikon. A templom ingyenesen látogatható.

Panagia Chryseleousa 

A post shared by Alexander Basov? (@alexanbasov) on


A Panagia Chryseleousa templom Empa faluban található, 3km-re északra Pafosztól. Három hajója és két kupolája van, tulajdonképpen 2 templomból építették fel. A keleti oldal a 12. században épült, feltehetőleg egy korai keresztény bazilika romjain. A kereszt alak és a kupolák valószínűleg a 13. században épültek fel.
A kőtemplom sok értékes – 12-13-15 és 16. századi – freskót “rejt”, ami a halászat mesterségét mutatja be. 15-16. századi ikonjai szintén figyelemre méltóak.