Közlekedés

Utazási és közlekedési tanácsok Paphoson és környékén

A következő összeállításból megtudhatja, hogy milyen módon utazhat és juthat el a Páfosz környéki szállásához vagy éppen a látnivalókhoz.

Repülővel

Pafos Nemzetközi Reptér Ciprus második legnagyobb repülőtere amely évente kb. fél millió utast szolgál ki. A repülőtér Timi közelében Paphostól mintegy 10 kilométerre található. Innen könnyen megközelíthető Páfosz városa, Limasszol és a kedvelt üdülőhely Coral Bay is.

Autópályák

Páfoszt az A6 autópálya köti össze Limasszollal. A reptérről néhány perc alatt az A6 autópályán lehetünk akár Páfosz vagy éppen Limasszol irányába. A következő számozású autópályák találhatóak Cipruson:
A1 – Nikózia – Limasszol között
A2 – Nikózia – Larnaca
A3 – Larnaca reptér – Ayia Napa
A5 – Larnaca – Limasszol
A6 – Limasszol – Páfosz

Az autópályák természetesen összeköttetésben állnak egymással, így pl. Paphostól Ayia Napáig végig autópályán lehet haladni. Az autópályák használata ingyenes.

Autóbérlés

Az autókölcsönzés talán az egyik legjobb módja a közlekedésnek. Aránylag olcsó és olyan helyekre is el lehet jutni, ahová máshogyan csak nehezen vagy egyáltalán nem lehetséges. A repülőtéri kölcsönzők az év minden napján 24 órában nyitva tartanak. Pafos Repülőtéren a Budget, Europcar, Sixt, Petsas, Astra kölcsönzők rendelkeznek irodával illetve az Avis és Hertz fogadja a terminálon az ügyfeleket. Ezek mellett a legtöbb helyi autókölcsönző biztosít reptéri átvételt vagy ingyenes transzferbuszt az irodájukba, ahol átvehető az autó.

Árajánlatot Páfosz reptéri átvétellel ide kattintva tud kérni.

Az autóbérlés általános feltételei:

– legalább betöltött 25. életév
– minimum 1 éve érvényes vezetői engedély
– dombornyomott kártya a sofőr nevén

– közlekedés a menetirányszerinti baloldalon
– biztonsági öv használata kötelező
– mobil telefon használata vezetés közben tilos

Taxi

A taxizás elég népszerű Pafoson ezért aránylag sok taxi is kínálja szolgáltatásait. Természetesen a repülőtéren, a belvárosban és a kikötőben (Kato Paphos) is találhatóak taxiállomások. Ajánlatok és transzfer foglalás >>

Az előre foglalt taxi árai egyirányba:

Ayia Napa/Protaras: kb. €150
Larnaca: kb. €120
Limassol: kb. €60
Paphos: kb. €30
Coral Bay: kb.€40

Ajánlatok és transzfer foglalás >>

Tömegközlekedés

A tömegközlekedés igazából csak autóbuszt jelent, mert vonat, metró vagy villamos nincs a szigeten. Pafos Nemzetközi Reptérről helyi járatok közekednek kb. óránként Kato Paphos autóbuszállomáshoz. Részletes információt itt találhat. A jegyek aránylag olcsók (€1.50/utazás 201-ban) illetve 6 éves kor alatt ingyenes az utazás. További kedvezmény még a napijegy, amivel korlátlan számú utazás lehetséges adott nap 23.00 óráig.

Limasszolba Pafos Karavella buszállomástól és Pafos reptérről express járat közlekedik. Utazás tervezéshez és menetrendekhez a Cyprus by Bus keresőjét ajánlott használni.

Kerékpár és motor bérlés

Motor és robogó bérlésére Pafoszon sok helyen van lehetőség, a kerékpár bérlés lehetősége limitált.

Robogó és motor bérlésKerékpár bérlés

Gyalog a városban

Páfosz mérete miatt akár gyalogosan is bejárható. Amennyiben hosszabb időt tölt el a városban, úgy érdemes így felfedezni a város.