Látnivalók és érdekességek Pafoszon

Pafosz sok látnivalóval és érdekességgel vár minket, csak legyen időnk mindent végéignézni. Ciprus legősibb városa, ahol lépten-nyomon régészeti emlékekbe botlunk. A stranolád mellett szánjunk időt egy kis városnézésre is, mert megéri. Fedezzük fel Aphrodité szülőhelyét együtt!

A legnépszerűbb pafoszi látnivalók közé tartozik a korábban már említett Kato Pafoszi Régészeti Park (Paphos Archeological Park), a Királyok Sírja (Tombs of the Kings) és a pafoszi erőd (Pafos Fort), Ezekről a pafoszi nevezetességekről itt olvashattok bővebben >>

Királyok Sírja - Pafosz

Királyok Sírja – Tombs of the Kings – Pafosz – Forrás: Pixabay

Ezenkívül természetesen vannak még “rejtett kincsek” Pafoszon. Következzenek most azok.
Panagia Chrysopolitissa (magyarul: Hriszopolitissza-bazilika)  templom: a 13. században épült egy kor bizánci bazilika helyén, ami egykor a legnagyobb bazilika volt egész Cipruson. A Biblia szerint itt található Szent Pál oszlopa, ahol 39 korbácsütést mértek rá, mire sikerült megtéríteni a római helytartót Sergius Paulust. Az egykori bazilika hét hajós volt, amit később ötre csökkentettek. A bazilika padlóját színes mozaikok borítják és nagyon jó állapotban megőrizték.

Panagia Chrysopolitissa

Panagia Chrysopolitissa – Forrás: Pixabay

Municipal Gallery: Nem tartozik a világ legnagyobb művészeti galériái közé, de annál érdekesebb a Pafosz óvárosában található kis múzeum. A legtöbb alkotás helyi művészek keze munkáját dicséri. Cím: 7 Gladstonos Street.

Paphos Etnographic Museum: a pafoszi néprajzi múzeum szintén a helyi látványosságok közé tartozik. Eliades professzor gyűjtötte össze ezeket az érdekes néprajzi emlékeket, amelyek tulajdonképpen bemutatják Pafosz 4000 éves történelmét. Özvegye nagyon segítőkészen körbevezet minket a kiállításon. A belépő 5 euró. Azt érdemes tudni, hogy a múzeum semmiféle állami támogatást nem kap, mindent saját költségekből fedeznek.

Pafoszi látnivalók és érdekességek

Pafoszi látnivalók és érdekességek – Forrás: Pixabay

“Cementography” túra: a “cementography” egy sajátosan Ciprusohoz, pontosabban Pafoszhoz kapcsolódó művészeti forma. Ezt a technikát tulajdonképpen ebben a városban találták fel. Speciális formákat készítenek, azokat kiöntik cementből. Színezik, alakítják és csodálatos alkotások születnek.
A Pafos2017 ideje alatt – Pafosz Európa kultruális fővárosa volt tavaly – készültek el ilyen technikával készült alkotások, amelyeket a város különböző pontjain helyeztek el. Érdemes körbejárnunk és megkeresni ezeket a különleges művészeti alkotásokat. Ha többet szeretnénk tudni róla, akkor itt bővebb információt is találunk (térképet is tartalmaz, hogy könnyebben megtaláljuk őket).

Cementography túra Pafoszon

Cementography túra Pafoszon

Séta Pafosz Óvárosában: A legjobb, ha a Kennedy Square-ről indulunk el az Óvárosba. Az Óváros főutcája – bevásárló utcája is egyben – az Archbishop Makarios III Avenue – ahol tehetünk egy kellemes sétát. Beülhetünk valahová egy frappéra vagy egy fagyira.  Hosszú évek építkezési munkái után végre elkészült Pafosz Óvárosa, ahol azóta sok galéria nyílt és ahol helyi művészek, kézművesek csodálatos munkáit vásárolhatjuk meg és vihetjük haza, mint szuvenírt.

Pafosz Óvárosa

Pafosz Óvárosa

St. Solomon’s Catacombs: Kato Pafoszon található Szent Salamon katakombája az Agia Solomoni templomban. A hellenisztikus időszakban alakították ki ezt a katakombát, ami a középkorra fontos zarándokhellyé vált. A “Hét Makkabeus” és a “A hét alvó temploma” néven emlegették.

A legenda szerint Agia Solomoni az első volt, aki tagadta a bálványimádást és támogatta a kereszténység elterjedését a szigeten. A rómaik üldözték, ő pedig egy barlangba menekült a kivégzés elől, ők azonban rátaláltak. A barlangot befalazták, hogy kegyetlen halálra ítéljék. 200 évvel később, amikor a barlangot kinyitották sértetlenül sétált ki rajta a szent.

Udvarát öt kőből kifaragott kápolna veszi körül, egyikben van egy forrás is.  A nyugati kápolna egyik falán egy szentély található és egy 12. századi keresztény festmény maradványai is láthatóak. Még a 13. századi keresztes lovagok egyikének a nevét is belevésték.

A katakomba fölött a felszínen egy “szent fa” látható, aminek ágaira a helyeik színes ruhadarabokat, karkötőket stb. kötnek, a szentnek ajánlják fel ezeket az apró “ajándékokat”. A legenda szerint gyógyító hatása van a fának. Már messziről lehet látni ezt a különleges szent fát a sok színes szalagnak köszönhetően.

A post shared by Inner Cyprus (@innercyprus) on

Theoskepasti templom: A legenda szerint az arab támadásoktól csak az mentette meg a Panagia Theoskepasti templomot, hogy Isten ködöt küldött, az pedig eltakarta és megvédte a pusztulástól azt. A mai modern templom 1923-ban épült és azóta is rengetegen látogatják. A fából faragott ikonosztáza és ikonjai tényleg gyönyörűek. A Szűz Mária tiszteletére szentelt templomban egy nagyon szép ezüsttel borított Szűz Mária ikon is látható, amit valószínűleg Lukács evangélista festett. Egész Kato Pafoszra csodálatos kilátás nyílik innen, mivel a templom egy sziklára épült.

Panagia Limeniotissa: A Panagia Limeniotissa templom maradványai Kato Pafoszon a kikötő mellett láthatóak. Az 5. században épült templom nevének jelentése “Miasszonyunk kikötője” – görögül: Limeniotissa. A 7. században az arab támadások ideje alatt szinte a földdel tették egyenlővé. Később újjáépítették, de a 12. századi hatalmas földrengés újra elpusztította. Ma már csak a szép színes mozaikok láthatóak és néhány újjáépített oszlop.