Időjárás

Pafosz időjárása

Ciprus nagyon kellemes éghajlattal rendelkezik egész évben. A nyár tulajdonképpen április elejétől novemberig tart. A bátrabbak és hozzá kell tennem, hogy általában csak  a külföldiek és a turisták, már korábban is megmártóznak a tengerben. Májustól már nyugodtan úszhatunk, mert a tengervíz hőmérséklete akkor már nagyon kellemes.

Ciprus átlagos levegő és tenger hőmérséklete havi bontásban

A ciprusi nyárra jellemző, hogy rendkívül nagy meleg van és eső szinte egyáltalán nem esik, akár 3 hónapon keresztül sem. Ciprus éghajlata mediterrán,  a nyugati parté pedig szubtrópusi-mediterrán – Pafosz is itt található.

A tél nagyon enyhe, november közepén kezdődik és márciusig tart. Ilyenkor viszonylag sok a csapadék, de kell is, mert sziget növényzete és a víztározók ekkor „készülnek fel” a hosszú és nagyon forró nyárra. Az elmúlt év tele igen hideg volt, a leghidegebb hónap ebben az évben pedig január volt, amikor még a sziget mediterrán részén is hó esett, de ez nagyon extrém volt. A Troodos-hegységben viszont lehet télen síelni, decembertől akár májusig is lehet fent találni havat.

Aki kirándulni szeretne Cipruson, annak leginkább a március-május közötti időszakot ajánljuk, mert ilyenkor már nincs sok csapadék, viszont napközben már igen kellemes az idő, csak esténként lehet hűvösebb. Még elkel este a melegebb pulóver vagy a vékony dzseki. Szerintünk ezekben a hónapokban a legszebb a sziget, minden kizöldül és virágba borul. Ellentétben a nyárral, amikor minden kiszárad.

Júliusban és augusztusban inkább már csak a strandolás ajánlott, az időjárás ekkor már nem alkalmas a kirándulásra, hiszen nagy a forróság. A legkellemesebb strandolási idő szeptember és október, mert ekkor még kellemes a víz, a Nap viszont már nem éget annyira.

Mint minden más mediterrán országban, Cipruson is fokozottan kell ügyelni a napszúrásra és leégésre. Érdemes a strandot délután egy és három között elkerülni, ekkor bőrünk már nem barnul, hanem leég ezenkívül mindenképpen legyen nálunk kalap/kendő, magas faktorszámú naptej és sok folyadék. Napközben lenge, légáteresztő pamut vagy len holmit viseljünk.

Az aktuális időjárás Páfoszon: