Időjárás

Pafosz időjárása

Ciprus nagyon kellemes éghajlattal rendelkezik egész évben. A nyár tulajdonképpen április elejétől novemberig tart. A bátrabbak és hozzá kell tennem, hogy általában csak  a külföldiek és a turisták, már korábban is megmártóznak a tengerben. Májustól már nyugodtan úszhatunk, mert a tengervíz hőmérséklete akkor már nagyon kellemes.

Ciprus átlagos levegő és tenger hőmérséklete havi bontásban

A ciprusi nyárra jellemző, hogy rendkívül nagy meleg van és eső szinte egyáltalán nem esik, akár 3 hónapon keresztül sem. Ciprus éghajlata mediterrán,  a nyugati parté pedig szubtrópusi-mediterrán – Pafosz is itt található.

A tél nagyon enyhe, november közepén kezdődik és márciusig tart. Ilyenkor viszonylag sok a csapadék, de kell is, mert sziget növényzete és a víztározók ekkor „készülnek fel” a hosszú és nagyon forró nyárra. Az elmúlt év tele igen hideg volt, a leghidegebb hónap ebben az évben pedig január volt, amikor még a sziget mediterrán részén is hó esett, de ez nagyon extrém volt. A Troodos-hegységben viszont lehet télen síelni, decembertől akár májusig is lehet fent találni havat.

Aki kirándulni szeretne Cipruson, annak leginkább a március-május közötti időszakot ajánljuk, mert ilyenkor már nincs sok csapadék, viszont napközben már igen kellemes az idő, csak esténként lehet hűvösebb. Még elkel este a melegebb pulóver vagy a vékony dzseki. Szerintünk ezekben a hónapokban a legszebb a sziget, minden kizöldül és virágba borul. Ellentétben a nyárral, amikor minden kiszárad.

Júliusban és augusztusban inkább már csak a strandolás ajánlott, az időjárás ekkor már nem alkalmas a kirándulásra, hiszen nagy a forróság. A legkellemesebb strandolási idő szeptember és október, mert ekkor még kellemes a víz, a Nap viszont már nem éget annyira.

Mint minden más mediterrán országban, Cipruson is fokozottan kell ügyelni a napszúrásra és leégésre. Érdemes a strandot délután egy és három között elkerülni, ekkor bőrünk már nem barnul, hanem leég ezenkívül mindenképpen legyen nálunk kalap/kendő, magas faktorszámú naptej és sok folyadék. Napközben lenge, légáteresztő pamut vagy len holmit viseljünk.

Időjárás Pafoszon hónapokra lebontva:

Pafosz januári időjárás: a január a leghidegebb és legesősebb hónapok közé tartozik Cipruson, így Pafoszon is. Sokan azt gondolják, hogy itt mindig jó idő van, de persze ez nem így van. Mediterrán országokban szinte csak télen hull csapadék, ennek a mennyisége természetesen változó. Hó csak a Troodos-hegységben hull télen. Ott még síelni is lehet. Január a leghidegebb hónap, ekkor az átlaghőmérséklet 12 és 13 fok között mozog. Átlagosan 117 mm csapadék hull januárban.

Tél Cipruson

Tél Cipruson – Fotó: Pixabay

Pafosz februári időjárás: a február még szintén viszonylag hideg Pafoszon is, szintén az esős hónapok közé tartozik, de napközben lehet akár 17-18 fok is. Többet süt már a nap, de az éjszakák még elég hűvösek (hidegek lehetnek). A hegyekben még ekkor is lehet síelni, de a bátrabbak már akár a tengerben is megfürdenek.

Pafosz márciusi időjárás: márciusban már tavaszodik Cipruson is, a nappali hőmérséklet emelkedik (19-20 fok) és az éjszakák sem olyan hűvösek már (9-10 fok). Kisebb záporokra azért még lehet számítani, de összességében érződik, hogy Cipruson is tavaszodik. Az éjszakai hőmérséklet még alacsony. Gyakran szeles az idő, hozzunk azért mindenképpen magunkkal egy széldzsekit, mert a tengerparton még hűvös is lehet ilyenkor.

Pafosz áprilisi időjárás: áprilisban kezd melegedni az idő, de az éjszakák még ekkor is hűvösek. Főleg a hónap elején, április végén már kezd nyáriasodni az idő. A nappali maximum hőmérséklet eléri a 21-23 fokot is, az éjszakai maximum hőmérséklet pedig 11-13 fok körül mozog. Eső még eshet, de nem annyi, mint télen és márciusban. Megfelelő az időjárás gyalogtúrára, hosszabb kirándulásra, mivel még nincs meleg. Ciprus is ekkor a legzöldebb, virágba borul szinte az egész sziget.

Tavasz Cipruson

Tavasz Cipruson – Fotó: Pixabay

Pafosz májusi időjárás: májusban változik az idő tavaszról nyárra, érezhető is a nappali hőmérsékletben is, mert ekkor már 24-27 fokra is felkúszik a hőmérséklet. Sokan már a tengerben is fürdenek, de főleg a turisták, mert a víz még csak 19-20 fokos. A helyiek majd június végén, júliusban “merészkednek” a tengerbe. Az éjszakai hőmérséklet kb. 15 körül mozog Pafoszon. Májusban már csak 1-2 napot esik az eső.

Május kirándulásra még alkalmas, bár, ha Pafosz környékén túrázunk vigyázzunk, mert a kígyók is ekkor bújnak ki téli rejtekükből és párt keresnek. A régészeti parkokat is nyugodtan, kellemes hőmérsékletben tudjuk körbejárni, mert nem tűz még úgy a nap, bár már ekkor is lehetnek meleg napok.

Pafosz júniusi időjárás: Júniusban már hivatalosan is megérkezik a nyár Ciprusra, de még nincs olyan hőség és magas páratartalom, mint júliusban és augusztusban. A nappali hőmérséklet már 28 fok körül mozog Pafoszon és környékén, míg az éjszakai 18 fok körül alakul. A tengerben már júniusban nyugodtan lehet fürödni, a hőmérséklete 24 fok körül mozog. Eső szinte már egyáltalán nem esik ilyenkor.

Június már a strandolás ideje Cipruson, így ha kirándulást szervezünk pl. a régészeti parkokat szeretnénk felfedezni, akkor inkább kora reggel vagy délelőtt menjünk, mert 12-13 óra körül bizony már igencsak melegünk lehet az ilyen kirándulásokon. Kipróbálhatunk különböző vízi sportokat a tengerparton. Ha mégis túrázni támad kedvünk, akkor kirándulhatunk a Troodos hegységben is, ott még hűvösebb van – 25 fok – júniusban is.

Ciprus nyáron

Ciprus nyáron – Fotó: Pixabay

Pafosz júliusi időjárás: júliusban kimutatja az igazi ciprusi nyár a fogát. Nappal Pafoszon és környékén 30 fok van, éjszaka sem csökken 20 fok alá a hőmérséklet. Ha lehet dél és délután 3-4 óra között ne tartózkodjunk a parton, főleg, ha gyerekekkel utazunk. Az UV sugárzás is nagyon magas ilyenkor.  A tenger is kellemes meleg – 26 fokos – már ilyenkor.

Július már nem a kirándulások ideje Cipruson, hanem a strandolás kerül előtérbe. Mindig fogyasszunk elég folyadékot és ne spóroljunk a naptejjel sem, ha a bőrünk épségéről van szó. Nagyon gyorsan le lehet égni a tengerparton.

Pafosz augusztusi időjárás: augusztus a legmelegebb nyári hónap Ciprus szigetén, 30 fok felé kúszik a hőmérő higanyszála és nagyon magas a páratartalom, néha már elviselhetetlen. Ekkor kezdődik meg a ciprusi szabadságolások ideje, így a pafoszi és annak környékén található strandok a legzsúfoltabbak. Kirándulás helyett, inkább válogassunk a strandon kipróbálható vízi sportok közül.

A tenger vize meleg, kb. 28 fokos és a medencék is nagyon melegek. Az esték kicsit hűvösebbek, de  ekkor sem megy le a hőmérséklet 21-22 fok alá. Ha esti sétára indulunk, nem árt szúnyogriasztó sprayt használni, mert sajnos Pafoszon és a környező településeken, főleg a tengerpart környékén sok szúnyog van.

Pafosz szeptemberi időjárás: szeptember igazából még a nyári hónapok közé sorolható Cirpuson, főleg szeptember eleje. Szeptember végén kezd kellemessé válni az idő, a maximum hőmérséklet 29-30 fok és a tenger is 26 fokos. Nyugodtan strandolhatunk a parton, a jó hír, hogy mivel Európában az iskolai tanév elkezdődik, a part is csendesebbé, nyugodtabbá válik. A fiatal családokat felváltja az idősebb korosztály. Megkezdődik a borfesztiválok időszaka is a szigeten.

Pafosz októberi időjárás: okróberben már kezd kicsit hűlni a levegő hőmérséklete – 27 fok, de még mindig alkalmas strandolásra. Főleg október elején, de még október végén is. Az éjszakai hőmérséklet kellemesebb, kb. 20 fok. A tenger is kicsit hűl ekkor, már csak 24 fokos, de nyugodtan fürödhetünk benne. A főszezon ekkorra már elmúlik, tehát a part is sokkal csendesebb, nyugodtabb.

Ciprus ősszel

Ciprus ősszel – Fotó: Pixabay

Újból lehet kirándulni, mert esőre sincs sok kilátás még októberben. Átlagosan 1-4 napot esik az eső ebben az időszakban.

Pafosz novemberi időjárás: novemberben kezd csökkeni a hőmérséklet a szigeten, megérkezik az ősz. A nappali hőmérséklet 22 fok körül alakul, míg éjszaka csak 13-14 fok van. Az esős napok száma novemberben 3-6 nap, ez a harmadik legesősebb hónap a szigeten december és január után.

Ha tehetjük látogassunk fel a hegyekbe, érdemes megnézni a Troodoson a lombhullást. Nagyon szép ilyenkor a táj. Kirándulni természetesen még lehet Pafoszon és környékén is, mert kellemes a nappali hőmérséklet.

Tél Cipruson

Tél Cipruson – Fotó: Pixabay

Pafosz decemberi időjárás: a téli hónapok közül a december a legmelegebb Cipruson. A nappali hőmérséklet még ekkor is 19 fok, az éjszakai pedig 9-10. Sokkal csapadék hull decemberben, átlagosan 7 napot. Kiszámíthatatlanabb a decemberi idő, mint a novemberi. Egyik pillanatban még süt a nap, a másik pillanatban már esik az eső.

Kirándulásra még mindig alkalmas, mert a szeszélyessége ellenére még mindig sokat süt a nap Európa más tájaihoz viszonyítva. Sok turista érkezik még decemberben is a szigetre, sokan még a tengerben is fürdenek.

Az aktuális időjárás Páfoszon:
PAPHOS WEATHER