Kirándulás Pafosz környékén

Aki Pafoszra utazik, az biztosan nem fog unatkozni, hiszen Ciprus nyugati része igazán bővelkedik a látnivalókban. Ha autót bérelünk, akkor nagyon könnyen bejárhatjuk a következő nevezetességeket, hiszen Cipruson nincsenek óriási távolságok.

Aphrodité sziklája:


Petra Tou Romiou, azaz Aphrodité sziklája a Páfosz környéki látnivalók közé tartozik. Rengetegen felkeresik ezt a nevezetes helyet, főleg a nyári időszakban. A mítosz szerint az istennő itt lépett partra, azaz a habokból kagylóhéjon kelt ki, akinek szépsége még Olümposzt is elvakította. Maga az istennő neve is születésére utal, hiszen az „aphrosz” szó habot jelent.

A környék legromantikusabb látnivalói közé tartozik. Sok szerelmes keresi fel és a szikla melletti strandon kövekből kirakják egymás nevének kezdőbetűit. Ha a tenger nem nagyon hullámzik, akkor érdemes megmártózni a habokban, de csak óvatosan, mert a sziklák miatt érdemes vigyázni a hullámverésre. Aphrodité sziklájára nem szabad felmászni, de a partról nagyon szép képeket lehet készíteni.

Az itt található strand kavicsos és elég zsúfolt a nyári időszakban. Magához a sziklához egy kis alagúton lehet átjutni, az út másik oldalán (az alagút bejáratánál) van egy kis szuvenírbolt is, ahol frissítőket is lehet vásárolni.

Aphrodité fürdője és a közelében található túraútvonal:

Ciprust nemcsak a szép strandjai miatt érdemes felkeresni, hanem túraútvonalai miatt is. Túrázni természetesen nem nyáron érdemes Cipruson, hanem tavasszal – elsősorban március végétől május végéig, utána élvezhetetlenné válik a hőség miatt.

A túra az Aphrodité fürdője (Aphrodite Baths) mellől indul az Akamas félszigeten. Nekünk az Aphrodité fürdője kicsit kiábrándító volt, hiszen egy apró és egyáltalán nem látványos vízesésről beszélünk, viszont a 7 km-es túraútvonal annál több szépséget rejt. A „walking trail” táblát kell keresni és ha azt megtaláltuk, akkor csak gyalogolni kell a szépséges útszakaszon. A túra kb. 3-5 órát vesz igénybe, természetesen ez a saját tempónktól is függ. Mi lassan haladtunk, mert mindenütt megálltunk fényképezni.

A túra felét egy hatalmas fa jelzi, itt egy kicsit meg is lehet pihenni, mert van egy pad is. A kilátás festői az egész túra során. Mindenképpen kényelmes cipőben induljunk útnak, mert a talaj helyenként nagyon göröngyös, a tavaszi hatalmas esők sok helyen kimosták az utat.

Agios Neofytos kolostor:

Az Agios Neofítos kolostor Pafosztól csak 10 km-re fekszik és nagyon könnyen megközelíthető. Közel van a városhoz, viszont olyan érzése támad az embernek, mintha egy egészen más világba kerülne. A város nyüzsgése után a béke és a nyugalom szigete.

A kolostort egy Neofytos nevű ciprusi remete és író alapította a festői völgyben. Nagyon szép bizánci freskókat nézhetünk meg az ún. kiegészítő épületben, az „Egkleistra-ban”, amelyet a remete saját kézzel vájt ki a hegy oldalából a 12. században.  A későbbi kolostortemplomban több 16. századi poszt-bizánci ikont is megcsodálhatunk és ugyanitt egy érdekes egyházi múzeum is található. A belépő csak 1 euró/fő és a kolostor egész évben látogatható.

A kolostor udvara nekünk különösen tetszett, szép kertjében, az árnyas fák alatt kicsit bepillantást nyerhetünk az életébe, hiszen a szerzetesek itt élnek és dolgoznak. A kolostor melletti parkolóban természetesen különböző ajándéktárgyakat is lehet vásárolni.

Kourion:

Kourion Szalamisz után a második legnagyobb régészeti terület Cipruson. Pafosztól kicsit távolabb fekszik, közelebb Limassolhoz (19 km), de a távolság ne jelentsen akadályt, mert a kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik Cipruson.

Az ásatások hatalmas területen húzódnak, emiatt fel kell készülni a sok gyaloglásra (jó tanács: kényelmes cipőt viseljünk).

Gyönyörű mozaikokat láthatunk itt is, elsősorban az Achilles és a Gladiátorok házában. Egy óriási keresztény bazilika maradványai is előkerültek Kourionban. A kedvencünk a görög-római színház volt, ami 3500 néző befogadására volt alkalmas. A színháztól nem messze található Eusztoliusz háza, ahol szintén különleges mozaikokat csodálhatunk meg.

A hely érdekessége, hogy a régészeti leletek egy részét az egykori amerikai konzul Luigi Palma di Cesnola elszállíttatta az Amerikai Egyesült Államokba és a mai napig meg lehet őket nézni a Metropolitan múzeumban.

A kilátás lélegzetelállítóan szép, különösen a tengerparti sziklák ejtik ámulatba az embert. A belépő csak 1.70EUR/fő. A főszezonban csak a bátrak vágjanak neki, mert a hőség miatt elviselhetetlen a „túra”, inkább a tavaszi időszakban érdemes felkeresni.

Kathikas:

Pafosz környékének egyik leghíresebb bortermelő vidéke Kathikas. A település 600m magasan fekszik és egy kicsit mindig hűvösebb van itt, mint a tengerparton. A monda szerint Pafosz egykori királyának volt a pihenő- és üdülőhelye.

Maga a település neve is azt jelenti, hogy „ülni”, ami teljesen igaz erre az apró falura, mert itt aztán lehet ücsörögni. A falu hűs tavernája erre kiváló hely és itt még egy kis ízelítőt is kapunk az eredeti ciprusi falusi hangulatból is.

Kathikas központjában áll a 150 éves Miasszonyunk temploma, amit sajnos minden alkalommal zárva találtunk. Ünnepek alkalmával – karácsonykor és húsvétkor – érdemes ide ellátogatni, mert akkor a falu apraja-nagyja összegyűlik itt és együtt ünnepel.

A falvat szőlődombok veszik körül és két híres borászattal is büszkélkedhet, ahol még borkóstolásra is van lehetőség.